Wij (de leerlingen van seminarie) waren allemaal verrast hoe hoog de ecologische voetafdruk wel niet was. En dat België op nummer 3 stond met de hoogste ecologische voetafdruk. We wilden daar het fijne van weten en er iets aan doen ! We hebben de klas ingedeeld in groepen die elk een verslag over hun thema moesten maken. De thema's zijn de volgende: vrije tijd,eten,afval en energie. Er hangt een pamflet van de “low impact kid” in de klas die ons helpt herinneren aan ons doel.
Afval
De groep van afval gaat uitzoeken hoe ze de afvalberg kunnen verkleinen. Ze willen aantonen dat je meer dingen kan recycleren en sorteren. Zo gaan ze bijvoorbeeld de groep “vrije tijd “helpen om meer dingen te hergebruiken en tips te geven.
Energie
Zij gaan uitzoeken wat ze kunnen doen om energie te besparen. Ze hebben niet alleen antwoorden op vragen ,ook hebben ze ideeën bv:ecologische toestellen aankopen voor school,meerdere autoluwe schooldagen organiseren,één keer per maand zonder elektriciteit koken...
Zo gaan zij ervoor zorgen dat we minder energie gebruiken.
Eten
Ook vlees en vis,verpakkingen en voedselkilometers spelen een rol bij de ecologische voetafdruk.
Er werd afgesproken in de groep om manieren te vinden om vlees en vis te vervangen. Hebben vervangproducten nadelen ? Waarom is kraantjeswater vaak gezonder dan flessenwater?
En zo kan je vragen blijven stellen . De groep zal onderzoeken wat beter kan bij het thema eten.
Vrije tijd
Feestjes zijn allemaal wel leuk maar er wordt wel veel afval gemaakt...
Ook in de vakantie zorgen we extra goed voor onze huisdieren.
Maar zijn dieren wel goed voor de
Maar zijn dieren wel goed voor de
ecologische voetafdruk ? Ze eten wel een gedeelte van ons afval maar de verpakking van hun eten is niet zo goed. Maar ja ,wat kunnen we daar aan doen? Dat gaan zij uitzoeken.
Hopelijk vinden we allemaal oplossingen voor deze problemen en kunnen we helpen de wereld een beetje beter te maken!
Verslag door Ine Courtyn (1WWlsem2)